Amennyiben, kattintson IDE

3D nyomtatás « Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Leendő elsősöknek

Határtalanul

Energiahatékony Iskola 2019

Alapítvány

Adószámunk (az 1%-os felajánláshoz): A szegedi Tarjánváros III. Sz. Általános Iskoláért Alapítvány 19083632-1-06
Rendelkező nyilatkozat

eKréta belépés

NTP-TV-13 pályázat

emmi-logo

emmi-logo

ofi-logo

ofi-logo

Sakkpalota program

Ökoiskola

Fenntarthatósági témahét

3D nyomtatás

A témahét második napján a Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskolája és Szakképző Iskolájával együttműködve iskolánk 7-8. osztályos diákjai különleges bemutatón vehettek részt. Nemes-Nagy Erika tartott a 3D nyomtató működésével kapcsolatos foglalkozásokat.

Először a nyomtató működését mutatta be. Megtudhattuk, hogy az általuk használt Makerbot Replicator típusú nyomtató 230 ͦC-on működik, az asztala nem fűthető. Egy környezetbarát polimert, úgynevezett PLA anyagot használ. A nyomtató ezt a vékony filamentszálat húzza be a nyomtatófejbe, ahol azt megolvasztja, majd rétegről rétegre megrajzolja olvasztott műanyaggal a tárgyat.

A gyerekek választ kaptak kérdéseikre, hogy mai világunkban milyen lehetőségeket rejt ez a technika az élet különböző területein.

A tanárnő megmutatta, hogy kezdetben, amíg nem tudtak 3D objektumokat tervezni, addig hol leltek kész, mások által tervezett és szabadon felhasználható terveket. Megnézhettük az általuk eddig kinyomtatott tárgyakat, amelyek közül néhányat ajándékba is kaptunk.

 

A thingiverse.com oldalt mutatta be, amelyet a gyerekek is kipróbáltak az iskolai tableteken. Kerestek saját érdeklődési körüknek megfelelően a hatalmas gyűjteményben. Ezután egy-két kiválasztott tárgyat néztek meg, hogy mennyi idő alatt és mekkora anyagigénnyel lehet kinyomtatni.

A foglalkozás közben a tanárnő által tervezett kulcstartókat nyomtatta a nyomtató, melyet az óra végén a tanulók hazavihettek.

Ezután a gyerekek a tinkercad oldalt tanulmányozhatták, ahol egyszerűen lehet 3d tárgyakat tervezni. Kipróbálhattuk, hogyan is lehet ilyen kulcstartót tervezni.

 

A gyerekek érdeklődését felkeltette ez a program, reméljük hamarosan újra részt vehetünk hasonlón.

 

Németh Eszter

 

MB-e1429104277257